Kestane Balı

Kestane Balı Nedir?

Çiçek balı ailesinin en farklı aromalı üyesi, kestane balı Türkiye’de yetişen en özel ballardandır. Yazın başında kestane ağaçlarının çiçeklenmesiyle birlikte üretilmeye başlanır. Ülkemizde çoğunlukla Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde kestane ormanlarının yoğun olduğu yerlerde rastlanır. Kestane balı faydaları ve besin değeri açısından diğer bal çeşitlerinden oldukça farklı ve önemli bir yere sahiptir. Kestane balının özellikleri, içeriğininin nelerden meydana geldiği, nasıl tüketilmesi gerektiği ve fiyatı ile ilgili tüm bilglere kestane balı kategorimizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca hakiki kestane balının nasıl anlaşıldığı ve satın alırken nelere dikkate etmemiz gerektiğini de aynı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Kestane Balının Özellikleri

Yazın ilk ayları haziran ve temmuz döneminde çiçeklenmeye başlayan kestane ağaçları işçi arılar için lezzetli birer besin kaynağıdır. İşçi arılar çiçekler açmaya başladığı zamanı yoğun bir çalışma dönemine girerler. Bal arıları, topladıkları polen, nektar ve salgı maddeleri ile kendilerini beslerken, aynı zamanda tozlaşmayı da sağlarlar. Kestane balı, diğer bal çeşitlerinden farklı fiziksel özelliklere sahiptir ve gözle ayırt edilebilecek özelliktedir. Kısaca genel fiziksel özelliklerinden şu şekilde bahsedebiliriz. Tatlı, acımsı ve buruk tatları bir arada bulunduran farklı bir aroması vardır ve yenildiğinde kestane tadı yoğun bir şekilde hissedilir. Kestane balının rengi koyu kahverengi olup, yoğun kıvamlıdır. Yoğun kıvamlı ağır akışkanlı bir bal olmasından dolayı viskozite değeri yüksektir. pH değeri çiçek ballarına göre daha yüksektir. Diğer ballara göre daha geç kristalleşir. Fruktoz oranı glikoz oranından daha yüksek olduğu için kristalleşme daha yavaştır. Kristalleşme sonucu oluşan granüller ince yapılıdır ve benmari yöntemiyle kolayca eski haline dönüşebilir. Çiçek balına göre 2 kat daha fazla demir bileşeni içerir. İçerdiği B ve C vitaminleri ile vitamin değeri en yüksek ballardandır. Kestane balının halk arasından bilinen diğer adları acı bal veya deli baldır. Kestane balının fiyatı, yukarıda saymış olduğumuz özellikleri karşılaması, üretimin kalite kontrol aşamalarından geçmiş, organik üretim ilkelerini sağlamış olmasına göre değişmektedir. Tüm bu kriterleri karşıladığından emin olduğumuz bal haikiki kestane balı olarak nitelendirilir. Organik tarım sertifikası almış ve analiz raporlarını görebildiğimiz balı güvenle tercih edebiliriz.

Kestane Balının Faydaları

Hakiki balın en önemli özelliklerinden biri yapısında prolin enzimini bulundurmasıdır. Kestane balı da yapısında bu enzimi ve kaliteli bir balda olması gereken diğer bileşenleri içermektedir. İçerdiği demir (Fe), potasyum (K) mineralleri, C ve kompleks B vitaminlerinin yüksek oranı ile diğer ballardan ekstra zengin bir yapıya sahiptir. Bu özellik kestane balının faydasını artırmaktadır. Besin zengini olan kestane balının bir kilogramında yaklaşık olarak, 7.97 mg demir, 0.44 mg bakır, 4.85 gram potasyum minerali bulunmaktadır.

Kestane Balının Kullanımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kestane balımızın raf ömrü 36 aydır. Tavsiye edilen günlük tüketim miktarı sabah ve akşam olmak üzere birer tatlı kaşığıdır. Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayınız. Arı ürünleri yüksek alerji taşıyan kişilerde alerjik etki yaratabilir. Alerji riski taşıyanların kullanmaması tavsiye edilir. 1 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir. Ambalajı yırtılmış ya da açılmış ürünü satın almayınız.

Konuşmayı Başlat
Merhaba Mahura Bal 'mize Hoş Geldiniz. Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz.